Mehaničke gejming tastature su definitivno nešto što je preplavilo svet periferija namenjenih video igrama ali se proizvođači više ne zadovoljavaju nekim običnim rešenjima – treba napraviti novi tip sviča, treba ostvariti milisekundu brži pritisak, treba napraviti još jače i bolje kućište ili sve ovo zajedno. Upravo i Logitech svojim G513 modelom donosi ovakve promene u odnosu na prethodne generacije.

Logitech G513 Carbon

Pre svega treba naglasiti da ova tastatura dolazi u dve varijante: Carbon, koju smo mi imali na testu, i silver. Suštinski razlika je samo u boji – Carbon je malo tamnija nijansa sive, dok je Silver baš ona standardno srebrna. Carbon u nazivu zapravo ne utiče na materijal od koga je izrađeno kućište – kako Logitech navodi ono je napravljeno od aluminijumske legure 5052 koja se koristi u izradi aviona i ista je za obe varijante tastature. Iako svako od nas naravno voli kvalitetan proizvod, što G513 svakako jeste, postavlja se pitanje korišćenja ovako skupih i naprednih materijala za izradu obične tastature. Ja zaista ne znam nikoga kome se tastatura polomila, osim u nekim ekstremnim slučajevima besa i bacanja, ali u tim slučajevima ovaj ekstra tvrdi materijal može čak biti i loša stvar ako pogodite nekog tastaturom. Sve u svemu kvalitet izrade je stvarno na neverovatno visokom nivou i tu nema baš nikakvih zamerki. Ono što je jako dobro jeste da se u paketu dobija i palm-rest koji je presvučen mekanom kožom a unutra se nalazi nekakva vrsta memorijske pene. Malo je čudno što nisam primetio da se on ni na koji način kači na samu tastaturu – jednostavno ga stavite pored i to radi, pošto i tastatuta i pripadajuće odmorište jako dobro leže na stolu i nema slučajnog pomeranja to zapravo nije neka mana, ali možda su trebali da razmisle o nekom privlačenju magnetnog tipa, čisto da se malo bolje povežu. Još jedna stvar koja se odmah primeti jeste ekstremno debeo kabl kojim se G513 povezuje na računar. On je obložen tkaninom i deluje kao da bi mogao da napaja kućni bojler, a ne tastaturu a na njegovom drugom kraju se nalaze dva USB konektora – jedan služi za samu tastaturu dok je drugi namenjen za USB pass through port koji se nalazi na zadnjoj strani. Ovo je svakako karakteristika koju uvek podržavamo, pogotovu na skupljim modelima kao što je ovaj, jedina zamerka može biti što je USB samo po 2.0 standardu, ali s obzirom da ćete tu najčešće povezivati miša ili slušalice, a ne USB Flash diskove verovatno je i to sasvim dovoljno. Zanimljivo je da sa zadnje strane postoji i jedna rupa koja izgleda kao ona na foto aparatima kada ih stavljate na tripod, ne znamo baš čemu služi, niti se pominje u uputstvu za tastaturu, ali možemo pretpostaviti da je to recimo za montiranje nekog mikrofona za strimere ili jutjubere.

SAM4064 REVIEW: Logitech G513 Carbon

Konačno dolazimo i do svičeva koji se koriste na ovoj tastaturi i u pitanju su GX Red linearni tasteri. U pitanju je zapravo dalja evolucija standardnih Logitech Romer-G tastera i sada je već jasno da se najveći proizvođači više ne zadovoljavaju samo korišćenjem standardnih Cherry MX tastera već pokušavaju da razviju nešto svoje, nešto novo, nešto što će vam doneti prednost u igri. Logitech za ove svičeve tvrdi kako su 25% brži i čak do 40% izdržljiviji od standardnih mehaničkih tastera. Naravno teško je proveriti ovo za izdržljivost u praksi, ali je činjenica da, makar na linearnim (red) tasterima koji su bili na našem primerku, deluje da je aktuacija nešto brža nego kod Cherry MX red. Naravno ovo je stvar i navika i preferencija i gomile drugih faktora, ono što se meni svidi možda neće nekom drugom i sličnom. G513 tastatura se osim u dve boje nudi i sa tri kombinacije svičeva – linearnim (red), taktilnim (brown) i clicky (blue), tako da možete prilagoditi ugođaj svojim preferencijama. Ono što treba naglasiti jeste malo čudan dizajn samih svičeva – definitivno ne liče na bilo koje druge od ranije već u sredini imaju veliku rupu kroz koju probija RGB osvetljenje. Verovatno ovo ima nekih konstrukcijskih opravdanja ali meni osvetljenje nije nešto preterano bolje nego na drugim modelima a sa druge strane razmišljam da ako izgubite neke od kapica tastera će biti mnogo teže kasnije ih zameniti.

SAM4069 1170x694 REVIEW: Logitech G513 Carbon

Što se rasporeda tastera tiče on je relativno standardan pri čemu ne postoje dodatni tasteri za media kontrole već se to vrši kombinacijom Fn tastera i funkcijskog reda dugmića na vrhu. Tu je i poseban „game mode“ koji uključujete prečicom ili kroz softver a omogućava da se onemoguće Windows tasteri i slično. G Hub softver je na vrhunskom nivou i omogućava pregršt podešavanja uključujući i podešavanje osvetljenja svakog tastera pojedinačno kao i sinhronizaciju sa drugim Logitech uređajima kroz LightSync sistem. Moram priznati da sam poprilično razočaran što se na jednoj ovakvoj tastaturi nije našlo mesta za potenciometar za kontrolu jačine zvuka.

SAM4066 1170x694 REVIEW: Logitech G513 Carbon

Zaključak

Logitech se sa G513 definitivno potrudio da napravi proizvod izuzetnog kvaliteta – usudio bih se da kažem da je vrlo teško da uz neko normalno korišćenje imate manje od 10 godina svakodnevnog igranja sa jednom ovakvom periferijom. S druge strane neke sitnice nedostaju u odnosu na konkurenciju koja je svakim danom sve jača kako od premium brendova kao što su Razer ili Steelseries, ali i od mnogobrojnih kineskih brendova koji nude nešto slično za skoro duplo manje novca. A kad dođemo do novca to mi je i glavni problem sa ovim modelom – sa cenom od skoro 200 evra mislim da prosto ne donosi nešto specijalno novo u odnosu na konkurenciju i verovatno ima smisla pazariti je samo ako se nađe na nekom značajnijem popustu.

Karakteristike:

Model Logitech G513 Carbon
LED Osvetljenje RGB Lightsync
Tasteri Romer G Linear
Dodatno Palm rest, USB pass-thruough