Možda ove godine nećemo gledati evropsko prvenstvo u fudbalu, na kojem je učešće Srbije i dalje pod velikim znakom pitanja, ali smo zato ovog vikenda mogli da gledamo evropsko prvenstvo u PES-u 2020, na kojem je naša zemlja dogurala čak do finala, gde je poražena od Italije sa 3-1.

Našu reprezentaciju predstavljali, Stefan “Kepa” Slavković, koji je takođe branio boje naše zemlje na IeSF-u u Seulu krajem 2019. godine, Marko “RoksaCzv22” Roksić, Ranđel “RMraka” Mikić i Filip “Baskovac” Panić.

pes20 Srbija poražena u finalu UEFA eEuro 2020

Sistem turnira bio je sličan kao i pravom fudbalskom prvenstvu. Prvo su se igrale kvalifikacije na kojima smo imali 10 grupa i 55 učesnika. Naša ekipa je tu završila prva, te je sada preostalo samo 16 ekipa, raspodeljene u četiri grupe.

Ovoga puta Srbija je morala da se takmiči sa Danskom, Turskom i Italijom, kasnijim šampionom turnira. Uspeli smo da završimo kao drugi u grupi, da bi nas u četvrtfinalu sačekala Španija. Tamo se igrao format ”najbolji iz 3 meča”, a naši momci su slavili sa 2-1 nakon bolje izvedenih penala.

U polufinale sačekala nas je Rumunija, koja je bolje startovala okršaj, pobedivši u prvom meču. Uspeli smo da izjednačimo, da bi na kraju Marko Roksić uspeo da donese Srbiji konačnu pobedu golom u samoj završnici meča.

Na kraju je na red došla Italija, reprezentacija koja je već uspela jednom da nas dobije tokom grupne faze takmičenja. Za razliku od prethodna dva kola, finale se igralo u formatu ”najbolji iz 5”. Prvo je džojstik u rukama imao Roksa, koji je poražen rezultatom 4-2, iako je u jednom trenutku vodio. Zatim je došlo do rokade, a Stefan Slavković je kao vođa reprezentacija uspeo da dobije sa čak 5-1. To je bio jedini meč u ovom finalu koji će dobiti Srbija, pošto u naredna dva nismo imali mnogo sreće nakon velikog broja neiskorišćenih šansi i bravura Đanluiđija Donarume. Italija je to znala da kasni u oba duela i tako da dođe do titule nakon pobede od 3-1.

Italijani su tako osvojili $40,000 od ukupnog nagradnog fonda koji je iznosio $100,000. Naši momci su osvojili upola manje nego prvaci, što je i dalje vrhunska nagrada za jedno takmičenje ovakvog tipa. Nadamo se da će naši predstavnici nastaviti da se takmiče i da će u budućnosti imati malo više sreće.