Logitech je uvek važio za jednu od vodećih firmi po pitanju svih gaming periferija pa tako i u domenu slušalica. Ipak u poslednje vreme kao da ih je u domenu slušalica konkurencija ne samo dostigla nego čak i prestigla, pogotovu kada govorimo o modelima iz vrha ponude. Međutim sada su do nas stigla dva vrhunska Logitech G modela: G Pro i G Pro X.

Logitech G Pro

Pro sufiks kod mnogih kompanija najčešće služi da se naglasi bolji model nečega, ali Logitech je sa ovim nastavkom tokom godina bio vrlo obazriv i koristi ga zaista za vrhunske modele, prvo miš, zatim tastatura, a onda konačno i fenomenalni bežični miš su i više nego opravdali Pro oznaku i zaista smo mogli mirne duše da ih preporučimo čak i najzahtevnijim igračima. I kada pogledamo Logitech G Pro slušalice već od otvaranja kutije dolazimo do sličnog zaključka – ovo jeste jedan vrhunski proizvod u domenu gaming periferija. Sve je zaista na svom mestu, kvalitet izrade i korišćeni materijali su apsolutno najvišeg mogućeg nivoa, metalni delovi se taman dovoljno presijavaju da izgledaju elegantno ali ne i kič, prosto i vizuelno i pod prstima se ovom uređaju ne može naći zamerka. Ništa tu nije preterano niti prenaglašeno kao kod nekih drugih periferija, sve je donekle i svedeno, ali opet odiše kvalitetom. Ono što se doduše mora primetiti jeste dizajn – da se ovakav model pojavio pre 6-7 godina bio bi apsolutno konstrukcijski revolucionaran na tržištu. Ali nije, i sada kada ga pogledamo ne možemo a da ga ne uporedimo sa odličnim HyperX Cloud modelima – dizajnerski gledano nema sumnje da je Logitech pokupio neke smernice od HyperX modela, što svakako nije minus jer su oni odlični, ali je zanimljivo da u ovom slučaju Logitech pokušava da sustigne konkurenciju umesto da nameće rešenja kao što smo bili navikli. No sve dok je sam proizvod na nivou kvaliteta kakav je ovaj ne možemo reći da imamo šta da zamerimo čak i tom pristupu!

DSC 0027 REVIEW: Logitech G Pro i G Pro X slušalice

Slušalice su me u prvi mah iznenadile kako su nešto malo lakše nego što sam očekivao imajući u obzir metalnu konstrukciju pa verujem da je to zasluga nekih posebnih legura. Sa druge strane kožni jastučići kojima su obloženi drajveri na ušima su izuzetno prijatni na dodir i uši će se osećati kao da su dosegle novi nivo udobnosti. Tome pomaže i činjenica da su sami jastučići ispunjeni vrstom memorijske pene. Headband je izrađen od čvrstog materijala ali je prekriven opet finom kožom punjenom memorijskom penom tako da je i on jako udoban, a može se adekvatno produžiti za sve veličine i oblike glave. U pakovanju se još dobija i jedan kabl koji ima 3.5mm konektor sa obe strane a na sredini kontrole za jačinu zvuka i mutiranje mikrofona. Dobija se i spliter za dva 3.5mm konektora sa odvojenim slušalicama i mikrofonom za korišćenje na desktop računaru. Međutim u toj opciji ćete verovatno koristiti priloženu USB audio karticu koja vam obezbeđuje 7.1 surround zvuk. Konačno tu je i mikrofon koji se skida i fleksibilan je za adekvatno pozicioniranje a na svom kraju ima lepu sunđerastu navlaku.

DSC 0030 REVIEW: Logitech G Pro i G Pro X slušalice

Logitech G Pro X

Nama su zapravo stigla dva para slušalica od koji je model X bio malo nepoznanica u smislu šta se tačno više dobija s njime? Ispostavilo se da su unapređenja zapravo najvećim delom kozmetička – u kutiji još dobijete i vrlo kvalitetnu torbicu za nošenje uređaja kao i drugi set jastučića. Ovaj drugi set jastučića se meni posebno i svideo jer više volim platnene od kožnih naušnica, a ove koje stižu uz G Pro X su zapravo izrađene od neke vrste plišanog materijala i onda još punjene memorijskom penom. Bez preterivanja su ovo najudobniji jastučići na gejmerskim slušalicama koje sam ikada stavio na glavu, a probao sam više desetina modela svih proizvođača. Ono što mene brine u ovoj postavci jeste da ne znam koliko su ovako fini jastučići izdržljivi ali to će samo vreme pokazati. Konačno tu je i još jedan kabl sa 3.5mm konektorima koji je namenjen mobilnim korisnicima pa je i malo kraći, ne znam koji su to mobilni profesionalci, ali dobro.

DSC 0029 REVIEW: Logitech G Pro i G Pro X slušalice

Kvalitet zvuka

Konačno dolazimo do ključne stvari a to je kvalitet zvuka koji je bezmalo odličan – drajveri od 50mm isporučuju vrlo čist i precizan zvuk, sa vrlo dobrim pozicioniranjem u prostoru. Iako lično preferiram stereo slušalice u odnosu na surround sisteme ovima realno ne mogu naći baš neku zamerku u tom domenu. Prosto je kvalitet zvuka na nivou koji je zaista potreban gejmeru na vrhunskom nivou i tu nije pravljen nikakav kompromis.

Zanimljivo je da je Logitech postavio jedna podešavanja ekvilajzera za zvuk prema onome što koriste eSports profesionalci i to stavio u njihov G HUB softver pa onda možete eksperimentisati i videti kako neki drugi podešavaju zvuk za vrhunske performanse. Ono što je novina jeste da taj Pro-Tuned EQ setting (ili bilo koji drugo podešavanje ekvilajzera) onda možete snimiti na same slušalice i kada ih ubodete u neki drugi računar, recimo na nekom turniru, čak i bez G HUB softvera će vaša podešavanja zvuka biti sačuvana. Jedini uslov da bi ovo funkcionisalo jeste da slušalice povezujete preko USB porta, odnosno preko priložene audio kartice.

DSC 0025 REVIEW: Logitech G Pro i G Pro X slušalice

Mikrofon daje jako bistar i precizan zvuk, što je i za očekivati od modela sa Pro oznakom. Ono što je jedina tehnička prednost G Pro X modela jeste Blue Vo!ce tehnologija mikrofona koja vam zapravo omogućava da slušalice odmah primene određene filtere na glas kako bi ostvarili bolju komunikaciju – bilo to smanjivanje pozadinske buke ali i mnogo interesantnije dodavanje filtera tako da vaš glas zapravo zvuči potpuno drugačije! Na primer u G HUB softveru je default preset koji je uključen kad aktivirate ovu opciju „Broadcaster 1“ putem koga će vaš glas zvučati kao radijskog voditelja. Možete dalje birati presete ili kreirati svoje, a možete i direktno puštati svoj glas sa različitim presetima da lakše odredite koji vam se najviše sviđa. Iako ne verujem da će mnogo gejmera ovo koristiti u svakodnevnoj komunikaciji možda može biti vrlo interesantno za neke strimere ili youtubere kao i za neke komentatore koji tek ulaze u ove vode a hteli bi da njihov glas zvuči malo bombastičnije nego što je to slučaj u stvarnosti.

DSC 0031 1170x694 REVIEW: Logitech G Pro i G Pro X slušalice

Zaključak

G Pro serija slušalica je po mom mišljenju kao i ostali uređaji iz Logitech G Pro serije zaista jedan vrhunski proizvod. Možda nije najoriginalniji dizajn ali je isti doveden praktično do perfekcije sa vrhunskom udobnošću, izdržljivošću i kvalitetom zvuka a sve upakovano u vrlo diskretan i lep paket bez nekih iskakanja. G Pro X za nešto više novca donose plišane jastučiće koji se po meni itekako isplate, kao i torbicu i efekte za vaš glas, pa ako vam je to bitno možda ima smisla dodati još nešto malo više novca za jači model.

Model Logitech G Pro / G Pro X
Tip 7.1 surround slušalice
Dodatno Kožne naušnice od memorijske pene, odvojiv mikrofon, 50mm drajveri, snimanje EQ profila na uređaj
G Pro X Blue Vo!ce filteri mikrofona, torbica za nošenje, dodatni set plišanih naušnica