Skoro smo imali prilike da se družimo sa G502 Hero mišem koji je bio osveženje ponude u smislu novog senzora, a sada dolazi još veće unapređenje – bežična verzija!

Logitech G502 Lightspeed

S jedne strane moram da se ogradim da sam višegodišnji korisnik originalnog G502 miša i da sam jako zadovoljan s njime, pa je samim tim i ovaj tekst možda malo pristrasan na tu temu – prosto što se tiče oblika, performansi i dugotrajnosti je G502 nešto što meni lično u potpunosti odgovara.

DSC 0043 1170x694 REVIEW: Logitech G502 Lightspeed

G502 Lightspeed je sa gornje strane potpuno identičan sa standardnim modelom, osim naravno činjenice da nema kabla. Kabl se naravno nalazi u pakovanju i služi za punjenje baterije pri čemu se miš može koristiti kao standardni dok se baterija puni. Kabl koristi standardni micro USB za povezivanje sa mišem pa ne morate da brinete oko gubljenja kabla, mada je priloženi zaista dobrog kvaliteta i odlično naleže na uređaj tako da kada ga povežete kablom teško da bilo ko može da primeti razliku između standardnog i bežičnog modela.

DSC 0049 1170x694 REVIEW: Logitech G502 Lightspeed

Glavne razlike su sa donje strane pošto je moralo da se stvori mesta za bateriju, ali se ništa od funkcionalnosti naravno ne gubi, čak je i sam senzor na potpuno identičnom mestu. Napravljen je kružni otvor sa donje strane koji služi za umetanje Powerplay modua – sa odgovarajućom indukcionom podlogom od Logitecha ovaj miš se može bežično i puniti preko podloge i u tom smislu nema potrebe ikada razmišljati o bateriji. Naravno, kao što smo naveli u ranijem opisu Powerplay sistema ta podloga još uvek nije baš pristupačna običnim korisnicima ali možemo da se nadamo da će se to promeniti u budućnosti. Izmenu je doživeo i poklopac u koji se umeću tegovi za podešavanje težine uređaja pa je sada njihov oblik drugačiji, a i sam poklopac je čudnijeg oblika iako je sama funkcionalnost potpuno identična. Zanimljivo je primetiti da je sam Lightspeed zapravo lakši od G502 Hero modela (114 naprema 121g kod Hero) što je vrlo čudno kada se ima u vidu da je trebalo smestiti i bateriju. Međutim G502 je oduvek važio za težeg miša tako da je verovatno razlika u korišćenim materijalima, u suštini u ruci deluju vrlo slično. Razlika je otud i u tegićima kojima ga možete opteretiti, G502 Hero ima 5 tegova od po 3.6g dok G502 Lightspeed ima 4 tega od po 2g i 2 tega od po 4g, dakle ukupno 16g, što je opet malo lakše ukupno. Pretpostavljam da je to iz razloga što su u Logitechu shvatili da verovatno niko ne koristi punu težinu miša i da je bolje imati više podešavanja u onoj proporciji koju koristi najveći broj korisnika.

DSC 0046 1170x694 REVIEW: Logitech G502 Lightspeed

Što se samog modela tiče nema tu puno da se doda pošto je ovo već četvrti opis nekog od G502 modela koji radimo – tu je 11 programabilnih dugmića, oblik je prilagođen dešnjacima, postoji indikator DPI osetljivosti, točkić ima dva moda korišćenja (sa podeocima i free wheel).

DSC 0045 1170x694 REVIEW: Logitech G502 Lightspeed

Senzor i performanse

Sam senzor je identičan što se performansi tiče u G502 Hero i G502 Lightspeed modelu, s tim da je u ovom bežičnom dodatno poboljšan tako da koristi manje struje, nešto kao što smo videli na G Pro Wireless modelu. Senzor je osetljivosti do 16.000 DPI, a može da isprati ubrzanje do 40g ili pomeranje do 10 metara u sekundi. Kada smo već kod vremena trajanja baterije ono je deklarisano na 48 sati sa uključenim osvetljenjem i 60 sati bez osvetljenja. Sam uređaj štedi bateriju kada se ne koristi i isključi osvetljenje što možete podešavati preko softvera. Naravno preko softvera možete definisati i nivoe DPI osetljivosti, uraditi Lightsync sa drugim Logitech uređajima i onda sve te podatke pohraniti u memoriji miša kako bi ih imali gde god da ga nosite sa sobom.

DSC 0050 1170x694 REVIEW: Logitech G502 Lightspeed

Glavna prednost ovde je Lightspeed tehnologija koja omogućava prenos podataka apsolutno identičnom brzinom kao i preko kabla. I ovde sam imao priliku da to probam u praksi – uzeo sam svoj G502 koji u detalj znam kako se ponaša i onda ga baš poredio u različitim zahtevnim eSports igrama. Osim kabla moj utisak je potpuno identičan što je zaista respektabilan rezultat!

Zaključak

G502 porodica nastavlja da se širi i meni je neizmerno drago zbog toga, a posebno mi je drago što su se ovi uređaji pokazali izuzetno pouzdanim – moj ni posle 7 godina aktivnog gejming korišćenja ne pokazuje nikakve znake umora. S druge strane Lightspeed donosi neki iskorak napred za one koji žele igranje bez kabla ali za to naravno moraju da plate znatno višu cenu. Sve zavisi ko šta hoće i voli, ali moram priznati da je ovo jedan od retkih uređaja u poslednje vreme za koji sam pomislio da bi mogao da zameni moj originalni G502!

Karakteristike:

Model Logitech G502 Lightspeed
Tip Bežični Optički miš
Povezivanje USB, Wireless
Senzor 16.000 DPI
Dodatno DPI prebacivanje, podešavanje osvetljena, promena težine, Lightspeed konekcija, Powerplay punjenje